Jaką przekąskę dla dzieci wybrać? – Suszone owoce bez cukru

Suszone owoce bez cukru są doskonałą przekąską nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Pomimo braku dodatku rafinowanego cukru, suszone owoce są smaczne i są słodkie. Dzieje się tak z powodu zawartości w nich naturalnej fruktozy.

Jakie suszone owoce bez cukru kupować?

Z pewnością warto poszukać takich owoców suszonych, które nie mają siarkowego konserwantu. Dzięki temu mamy pewność, że owoce były suszone w sposób naturalny i nie potrzebują siarkowania, aby zachowały swoją świeżość na długi czas.

Owoce suszone niesiarkowane to produkt wysokiej jakości, który bez obaw można podawać dzieciom. To najlepsza przekąska, która dostarcza dziecku witamin i minerałów i innych związków korzystnych dla zdrowia. Zamiast tuczącego słodkiego batonika lub cukierka czy lizaka, warto podsunąć dziecku suszone owoce

Dlaczego owoce suszone niesiarkowane są takie dobre?

Niektórzy producenci siarkują suszone owoce po to, aby dłużej zachowały świeżość w zamkniętej foliowej torebce. Dzięki temu mogą być niedosuszone, a i tak są wolne od pleśni. Niemniej siarkowanie suszonych owoców ma negatywny wpływ na nasze zdrowie, stąd pomysł na zaprzestanie siarkowania owoców suszonych.

Wystarczy owoce suszyć w sposób naturalny w temperaturze do 40 stopni Celsjusza tak długo, aż będą całkowicie pozbawione wody. Zachowają one swoją ważność do spożycia tak samo długo, jak te, którym zaaplikowano niezdrowy dla ludzkiego organizmu konserwant.

Owoce suszone naturalnie na każdą okazję

Odparowane owoce suszone niesiarkowane można zabrać w podróż. Zastąpią gumę do żucia oraz zadbają o sytość żołądka i jego lekkość, tak ważną w czasie podróżowania.

Namoczone w miseczce owoce suszone naturalnie mogą się stać wspaniałym dodatkiem do ciast i zup owocowych. Świetnie będą również smakować w sałatkach owocowo warzywnych i mięsnych.

Jakie owoce suszone pomogą na przepełnione jelita?

Napar z suszonych rodzynków niesiarkowanych jest wspaniałym środkiem leczącym dolegliwości jelitowe. Picie takiego naparu pomaga oczyścić jelita z zalegającego kału. Wystarczy zalać rodzynki wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, po czym napar wypić, a rodzynki zjeść lub użyć do jogurtu albo owsianki.

Jeśli zależy nam na całkowitym oczyszczeniu jelit z zapieczonych złogów kałowych, powinniśmy uszykować sobie wieczorem zsiadłe mleko z płatkami owsianymi i rodzynkami. Przygotowany posiłek wstawiamy do lodówki i zjadamy go dopiero następnego dnia na śniadanie. Aby efekt był w pełni zadowalający, warto taką porcję zjadać codziennie przez kilka dni z rzędu.